Ehdota vuoden 2018 lauttasaarelaista!

Vuoden lauttasaarelaiseksi valitaan henkilö, joka aktiivisella toiminnallaan on vaikuttanut positiivisesti Lauttasaaren ja lauttasaarelaisten elämään. Haemme ihmistä, joka toiminnallaan on esimerkiksi lisännyt yhteisöllisyyttä saarella, toiminut epäkohtien poistamiseksi tai muutoin edistänyt viihtyisyyttä ja hyvinvointia saarellamme. Valittavan tulee ensisijaisesti asua saarella, mutta se ei ole ehdoton vaatimus.

Saarelaisia pyydetään ehdottamaan sopivaksi katsomiaan henkilöitä. Ehdotuksessa tulee olla vakuuttava perustelu ja kuvaus siitä, miten ko. henkilö on toiminut. Valinnan tekee Lauttasaari-Seuran hallitus. Valintaperusteena ei ole ehdokkaan saama kannatusten määrä. Valittu henkilö ei voi olla Seuran työntekijä eikä sen hallituksen tai työryhmien jäsen.

Vuoden lauttasaarelainen julkistetaan perinteisessä Lauttasaaren Itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.2018. Ehdotukset tulee lähettää tiistaihin 6.11. klo 16 mennessä sähköpostitse osoitteeseen seura @ lauttasaari.fi tai postitse osoitteeseen Kauppaneuvoksentie 18, 00200 Helsinki.

Kerro mielipiteesi SOTE-palvelujen saatavuudesta

Lauttasaaren metroasema kyltti

Saarelaisten mielipiteet SOTE-palvelujen saavutettavuudesta  kartoitetaan 1-15.11.2018

Oletko kiinnostunut oman alueesi terveys- ja sosiaalipalveluista? Vastaa linkistä aukeavaan Lauttasaari-Seuran soteryhmän kyselyyn kännykälläsi tai tietokoneellasi taikka käy vastaamassa terveysasemalla, apteekissa tai kirjastossa paperiseen kyselyyn 15.11.2018 mennessä.

Työryhmä on huolestunut Helsingin kaupungin sotepalveluiden keskittämisestä. Terveysasemat ovat lakkautuslistalla, myös Lauttasaaren terveysasema. Palvelut halutaan viedä läheltä kaupunkilaisia pitkien matkojen päähän, minne kaikkien on matkustettava parhaaksi katsomallaan tavalla. Tämä ei ole ihmisystävällistä, yhteisöllistä eikä ilmastotavoitteiden mukaista. Sotepalvelujen sijainti on erityisen merkittävä heille, jotka käyttävät pelkästään julkisia terveyspalveluita. Heidän joukossaan on paljon sellaisia ihmisiä, joille pitkät matkat ovat erityisen hankalia.

Anna hetki ajastasi ja kerro kantasi sotepalveluiden saavutettavuudesta.

Kyselyn tulokset kerrotaan Lauttasaari-lehdessä. Seuran sotetyöryhmä käyttää tuloksia vaikuttamistyössään ja vie saarelaisten mielipiteen Helsingin päättäjille. 

Linkki kyselyyn: http://www.tutkimustie.fi/lauttasaari/

Lauttasaari-Seuran sote-ryhmä

Turvataan sujuva liikenne Lauttasaaressa

liikenne autoja

Lauttasaaren sillan peruskorjaus alkaa ensi vuonna. Sen yhteydessä kaupunki haluaa muuttaa myös liikennejärjestelyjä. Siltaa kehitään paremmin jalankululle ja pyöräilylle soveltuvaksi. Yksi ajokaista poistettaisiin. Toinen jalkakäytävistä levennettäisiin 4 metriin, jotta mm. onkijoille tulisi paremmin tilaa. Pyörätiet ja jalkakäytävät muutettaisiin tasoerotelluiksi. Ajoradan väliin jäisi 0,8 m tyhjää lumitilaa.

Muutoksia tulisi myös sillan viereisiin risteysalueisiin. Hankkeen katu- ja liikennesuunnitelma ovat tulossa kaupunkiypäristölautakuntaan marraskuussa. Asukkaille suunnitelmia esitellään 11.10.2018 klo 17 Myllykallion ala-asteella.

Lauttasaari-Seura on huolissaan siitä, että suunnitelmissa ei oteta huomioon saaren asukasmäärän kasvua ja että suunnitelma ruuhkauttaa saaren liikennettä. Seura on avannut adressin Turvataan sujuva liikenne Lauttasaaressa. Sen voi allekirjoittaa 5.11. saakka tästä

https://www.adressit.com/turvataan_sujuva_liikenne_lauttasaaressa?a=2

Katusuunnitelma kokonaan tässä 30921_Katusuunnitelmaselostus.pdf

Adressi: Turvataan sujuva liikenne Lauttasaaressa

Lauttasaari on tällä hetkellä Helsingin nopeimmin kasvava kaupunginosa. Vattuniemen tiivistäminen, Koivusaaren rakentaminen ja uusi yleiskaava saattavat nostaa saaren väkilukua jopa 70 prosenttia nykyisestä. Rajun väestökasvun seurauksena autojen määrä lisääntyy vääjäämättä.

Liikenteen toinen pääväylä Lauttasaaren ja kaupungin keskustan välillä on Lauttasaaren silta, joka peruskorjataan ensi vuonna. Korjauksen yhteydessä Helsingin kaupunki aikoo poistaa sillalta keskustan suuntaan menevän toisen autokaistan. Muutoksia suunnitellaan myös Lauttasaarentien alkupäähän.

Yhdenkin autokaistan poistaminen saattaa johtaa autoliikenteen täydelliseen puuroutumiseen Lauttasaarentiellä, sen risteysalueilla ja Lauttasaaren sillalla. Muutos hankaloittaisi etenkin Vattuniemestä tulevaa liikennettä, sillä saarelta viedään hoitopaikkojen puuttuessa paljon lapsia muualle hoitoon.

Liikenneonnettomuudet Länsiväylällä, Koivusaaren ja Ruoholahden välillä, moninkertaistavat autojen määrän Lauttasaarentiellä ja Lauttasaaren sillalla. Pahimmillaan liikenne seisoisi täysin, jolloin pelastusajoneuvojen pääsy saarelle, jossa asuu jo nyt yli 24000 asukasta, hidastuisi kohtalokkaasti.

Lauttasaaresta poistettiin jo suorat bussilinjat keskustaan. Nyt liikennettä hidastettaisiin lisää. Niin ei saa tapahtua. Me allekirjoittaneet vaadimme, että Lauttasaaressa turvataan sujuva auto- pyörä- ja jalankulkuliikenne siten, että Lauttasaarentien alkupään ja Lauttasaaren sillan autokaistojen nykyinen määrä säilyy.

 

 

Lauttasaari-lehti 50 vuotta – matka jatkuu!

Lauttasaari-lehti täyttää 50 vuotta. Kutsumme lukijamme syntymäpäiväkahveille Punaiselle Huvilalle keskiviikkona 26. syyskuuta. Kahvit ja mehut nisuineen on katettu kello 15–18 kolmellesadalle ensimmäiselle pihan juhlatelttaan.

Jaamme myös 300 kappaletta Lauttasaari-lehden historian ensimmäistä numeroa, josta olemme ottaneet näköispainoksen. 16. joulukuuta 1968 ilmestynyt numero on vinkeä aikaloikka Kauko Mustosen perustaman lehden alkupamaukseen ja samalla nostalginen näkökulma 50 vuoden takaiseen Lauttasaareen, sen palveluihin ja puheenaiheisiin.

Tilaisuudessa näytetään keskeytyksettä 1960-luvun loppupuolella koostettua, Lauttasaaren Säätiön tuottamaa dokumenttifilmiä Lauttasaaren historiasta. Ohi kiitävät saaremme hohdokkaat rannat sekä monet jo uudisrakentamisen alle jääneet näkymät ja rakennukset. Dokumentti sisältää paljon myös värifilmiä. Nähtävää riittää myös vanhojen Lauttasaari-lehtien sivuissa, joista on koottu näyttely Punaiseen Huvilaan ja piharakennukseen.

Syntymäpäiväkahveilta löydät tietysti juttuidealaatikon sekä Lauttasaari-lehden tämän päivän tekijät. 

Olet lämpimästi tervetullut!

Punainen Huvila, Kauppaneuvoksentie 18.

 

Katujuhlassa yleisöennätys - lauttateema vaakunaan

IMG 5584

Lauttasaaren Katujuhla veti Tallbergin Puistotielle ennätysmäärän yleisöä. Järjestäjien arvion mukaan tapahtumassa runsaati oli yli 6000 kävijää. Mukana oli ihmisiä vauvasta vaariin ja koko perheen juhla onnistui yli odotusten.

Lämmin kiitos kaikille tilaisuuden onnistumiseen eri tavoin osallistuneille!

 

Katujuhlassa julkistettiin Lauttasaari-vaakunaäänestyksen tulos. Voittaja on lautta-teema. Se sai toisella kierroksella 67 % annetuista äänistä. Toisella kierroksella annettiin 495 ääntä.

viimeistelty lauttavaakuna sp

 

Varaa kirpparipaikka!

IMG 4032

Vielä ehtii varata kirpparipaikan! Tee varaus tästä linkistä.

Kirppari järjestetään Tallbergin puistotien läheisillä nurmikoilla 1.9. klo 12-17. Tapahtuma-alueelle saa ajaa autolla vain kello 10-11 välillä sekä kello 17 jälkeen.

Katujuhlassa musiikkia, ruokaa ja toimintaa koko perheelle

Katujuhla kuva

Katujuhlassa on tarjolla monipuolista ohjelmaa lavalla ja aktiviteetteja tapahtuma-alueella. Muumit ovat paikalla tänäkin vuonna. Musiikkia on monen makuun: VOS, Stadin Slangikuoro, Laramie, Benny Törnroos ja Muumit, Stadin juhlaorkesteri sekä Vicky Rosti. Katuruokaa tarjoaa seitsemän lauttasaarelaista ravintolaa ja kahvit kaikille tarjoaa Löfbergs. Lauttasaaren julkkisia tentataan Lauttasaari-lehden pikahaastatteluissa.

LAVALLA TAPAHTUU

klo 12.00

 • Tapahtuman avaus Lauttasaari-Seuran puheenjohtaja Katri Penttinen
 • Lauttasaari -vaakunan julkistus
 • Stadiluotsi Jarkko Laaksonen esittäytyy

12.20 – 13.00

 • VOS soittaa poppia ja rokkia
 • Lauttasaari-lehden haastattelussa Sami Hedberg

13.00 – 14.00

 • Stadin Slangikuoro
 • Kisa-Siskot ohjaa taukotanssia
 • Lauttasaari-lehden haastattelussa kirjailija Outi Pakkanen

14.00 – 15.00

 • Laramie – coolest country band
 • Lauttasaari-lehden haastattelussa taiteilija Rafael Wardi
 • Benny Törnroos & Muumit

15.00-16.00

 • Stadin juhlaorkesteri
 • Lauttasaari-lehden haastattelussa Ukkikset

16.00 – 17.00

 • Vicky Rosti & Laramie

Juontajat Marianne Heikkilä ja Ari Kajander

 

ALUEELLA TAPAHTUU

 • mahtava larulaisten ravintoloiden Street Food -alue
 • yritysten ja yhteisöjen esittelyä
 • kirpputori
 • poniratsastusta
 • pomppulinna
 • keppihevosrata
 • VPK-auto
 • urheiluseurojen peliratoja
 • sähköpolkupyörien koeajoa

 

Huom! Katujuhlien vuoksi alueella on muuttunut liikennejärjestely lauantaina klo 7-21

 

Joutsen vai lautta - vaakunavaalin toinen kierros

Vaakuna finalistit

Lauttasaari-Seuran järjestämässä Lauttasaaren vaakunavaalissa yksikään neljästä ehdotuksesta ei saanut yli puolta äänistä ensimmäisellä kierroksella. Näin ollen käydään toinen äänestyskierros kahden eniten ääniä saaneen vaakunaehdotuksen välillä. Ensimmäisellä kierroksella annettiin kaikkiaan 467 ääntä. Finaalikierrokselle selvisivät ehdotukset D ja B.

Ensimmäisen kierroksen ääniosuudet olivat:

D 45 %

B 27 %

A 19 %

C 9 %

Ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä saaneen vaakunaehdotuksen D kilven kuvaus heraladikko Reijo Helläkosken mukaan: "Kultakilvellä sininen lakeen ulottuva kolmivuori, jossa kultainen alapuoleltaan aaltokoroinen lautta."

Toiseksi nousseen ehdotuksen B kuvaus: "Sinisellä kilvellä lentävä hopeinen kultanokkainen joutsen. Hopeisestä tyviöstä nousee kultainen ruoriratas."

Näin äänestät

Äänestysaika on netissä päätty 5.7. Äänestyslipuke on tässä https://goo.gl/forms/HVJZioMagdgaIxUt2 .

Äänestää voi myös Lauttasaari-lehdessä olevalla lipukkeella postittamalla tai toimittamalla sen Lauttasaari-Seuran postilaatikkoon. Laatikko on piharakennuksen länsiseinällä. Osoite: Kauppaneuvoksentie 18, 00200 Helsinki. Kuoreen tunnus: 2. kierros.

Lauttasaari-Seura kirjelmöi apulaispormestarille

Myllykallion koulurakennusta

Lauttasaari-Seura esitti apulaispormestari Pia Pakariselle, että Lauttasaari-päiväkodin viivästymisen takia saarelle tulisi saada lisää parakkeja päiväkotitiloiksi ja että Myllykallion koululle tehdään väistötilojen varasuunnitelma sen varalle, että oireilu jatkuu kesän remonteista huolimatta. Seuran mielestä Helsingin tulisi myös tarkistaa yksityisen hoidon korvaamisperiaatteitaan, jotta yksityinen päivähoito saataisiin tasapuolisemmaksi julkiseen verrattuna.

Lue seuran päiväkoti- ja koulutyöryhmän valmistelema kirjelmä tästä Lauttasaari-Seuran_kannanotto_päiväkoti-_ja_koulutiloihin.pdf

HSL: Maksut nousevat, vyöhykkeet muuttuvat

Uudet vyöhykkeet HSL

 

Uudessa mallissa Helsingin seutu on jaettu neljään vyöhykkeeseen, jotka piirtyvät noin 10 kilometrin levyisiksi kaariksi Helsingin keskustan ympärille. Lauttasaaresta keskustaan maksava joutuu ostamaan A-B vyöhykkeiden lipun. Sen kertamaksun hinnaksi on suunniteltu 2,8 euroa. Nykyinen hinta on 2,2 euroa.

Lue lisää tästä:

https://www.hsl.fi/uutiset/2018/hsl-uudistaa-liput-ja-vyohykkeet-vuoden-2019-alussa-15345

 

Alakategoriat