Lauttasaari-lehti 50 vuotta – matka jatkuu!

Lauttasaari-lehti täyttää 50 vuotta. Kutsumme lukijamme syntymäpäiväkahveille Punaiselle Huvilalle keskiviikkona 26. syyskuuta. Kahvit ja mehut nisuineen on katettu kello 15–18 kolmellesadalle ensimmäiselle pihan juhlatelttaan.

Jaamme myös 300 kappaletta Lauttasaari-lehden historian ensimmäistä numeroa, josta olemme ottaneet näköispainoksen. 16. joulukuuta 1968 ilmestynyt numero on vinkeä aikaloikka Kauko Mustosen perustaman lehden alkupamaukseen ja samalla nostalginen näkökulma 50 vuoden takaiseen Lauttasaareen, sen palveluihin ja puheenaiheisiin.

Tilaisuudessa näytetään keskeytyksettä 1960-luvun loppupuolella koostettua, Lauttasaaren Säätiön tuottamaa dokumenttifilmiä Lauttasaaren historiasta. Ohi kiitävät saaremme hohdokkaat rannat sekä monet jo uudisrakentamisen alle jääneet näkymät ja rakennukset. Dokumentti sisältää paljon myös värifilmiä. Nähtävää riittää myös vanhojen Lauttasaari-lehtien sivuissa, joista on koottu näyttely Punaiseen Huvilaan ja piharakennukseen.

Syntymäpäiväkahveilta löydät tietysti juttuidealaatikon sekä Lauttasaari-lehden tämän päivän tekijät. 

Olet lämpimästi tervetullut!

Punainen Huvila, Kauppaneuvoksentie 18.

eka laru lehti 1968

Katujuhlassa yleisöennätys - lauttateema vaakunaan

IMG 5584

Lauttasaaren Katujuhla veti Tallbergin Puistotielle ennätysmäärän yleisöä. Järjestäjien arvion mukaan tapahtumassa runsaati oli yli 6000 kävijää. Mukana oli ihmisiä vauvasta vaariin ja koko perheen juhla onnistui yli odotusten.

Lämmin kiitos kaikille tilaisuuden onnistumiseen eri tavoin osallistuneille!

 

Katujuhlassa julkistettiin Lauttasaari-vaakunaäänestyksen tulos. Voittaja on lautta-teema. Se sai toisella kierroksella 67 % annetuista äänistä. Toisella kierroksella annettiin 495 ääntä.

viimeistelty lauttavaakuna sp

 

Varaa kirpparipaikka!

IMG 4032

Vielä ehtii varata kirpparipaikan! Tee varaus tästä linkistä.

Kirppari järjestetään Tallbergin puistotien läheisillä nurmikoilla 1.9. klo 12-17. Tapahtuma-alueelle saa ajaa autolla vain kello 10-11 välillä sekä kello 17 jälkeen.

Katujuhlassa musiikkia, ruokaa ja toimintaa koko perheelle

Katujuhla kuva

Katujuhlassa on tarjolla monipuolista ohjelmaa lavalla ja aktiviteetteja tapahtuma-alueella. Muumit ovat paikalla tänäkin vuonna. Musiikkia on monen makuun: VOS, Stadin Slangikuoro, Laramie, Benny Törnroos ja Muumit, Stadin juhlaorkesteri sekä Vicky Rosti. Katuruokaa tarjoaa seitsemän lauttasaarelaista ravintolaa ja kahvit kaikille tarjoaa Löfbergs. Lauttasaaren julkkisia tentataan Lauttasaari-lehden pikahaastatteluissa.

LAVALLA TAPAHTUU

klo 12.00

 • Tapahtuman avaus Lauttasaari-Seuran puheenjohtaja Katri Penttinen
 • Lauttasaari -vaakunan julkistus
 • Stadiluotsi Jarkko Laaksonen esittäytyy

12.20 – 13.00

 • VOS soittaa poppia ja rokkia
 • Lauttasaari-lehden haastattelussa Sami Hedberg

13.00 – 14.00

 • Stadin Slangikuoro
 • Kisa-Siskot ohjaa taukotanssia
 • Lauttasaari-lehden haastattelussa kirjailija Outi Pakkanen

14.00 – 15.00

 • Laramie – coolest country band
 • Lauttasaari-lehden haastattelussa taiteilija Rafael Wardi
 • Benny Törnroos & Muumit

15.00-16.00

 • Stadin juhlaorkesteri
 • Lauttasaari-lehden haastattelussa Ukkikset

16.00 – 17.00

 • Vicky Rosti & Laramie

Juontajat Marianne Heikkilä ja Ari Kajander

 

ALUEELLA TAPAHTUU

 • mahtava larulaisten ravintoloiden Street Food -alue
 • yritysten ja yhteisöjen esittelyä
 • kirpputori
 • poniratsastusta
 • pomppulinna
 • keppihevosrata
 • VPK-auto
 • urheiluseurojen peliratoja
 • sähköpolkupyörien koeajoa

 

Huom! Katujuhlien vuoksi alueella on muuttunut liikennejärjestely lauantaina klo 7-21

 

Joutsen vai lautta - vaakunavaalin toinen kierros

Vaakuna finalistit

Lauttasaari-Seuran järjestämässä Lauttasaaren vaakunavaalissa yksikään neljästä ehdotuksesta ei saanut yli puolta äänistä ensimmäisellä kierroksella. Näin ollen käydään toinen äänestyskierros kahden eniten ääniä saaneen vaakunaehdotuksen välillä. Ensimmäisellä kierroksella annettiin kaikkiaan 467 ääntä. Finaalikierrokselle selvisivät ehdotukset D ja B.

Ensimmäisen kierroksen ääniosuudet olivat:

D 45 %

B 27 %

A 19 %

C 9 %

Ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä saaneen vaakunaehdotuksen D kilven kuvaus heraladikko Reijo Helläkosken mukaan: "Kultakilvellä sininen lakeen ulottuva kolmivuori, jossa kultainen alapuoleltaan aaltokoroinen lautta."

Toiseksi nousseen ehdotuksen B kuvaus: "Sinisellä kilvellä lentävä hopeinen kultanokkainen joutsen. Hopeisestä tyviöstä nousee kultainen ruoriratas."

Näin äänestät

Äänestysaika on netissä päätty 5.7. Äänestyslipuke on tässä https://goo.gl/forms/HVJZioMagdgaIxUt2 .

Äänestää voi myös Lauttasaari-lehdessä olevalla lipukkeella postittamalla tai toimittamalla sen Lauttasaari-Seuran postilaatikkoon. Laatikko on piharakennuksen länsiseinällä. Osoite: Kauppaneuvoksentie 18, 00200 Helsinki. Kuoreen tunnus: 2. kierros.

Lauttasaari-Seura kirjelmöi apulaispormestarille

Myllykallion koulurakennusta

Lauttasaari-Seura esitti apulaispormestari Pia Pakariselle, että Lauttasaari-päiväkodin viivästymisen takia saarelle tulisi saada lisää parakkeja päiväkotitiloiksi ja että Myllykallion koululle tehdään väistötilojen varasuunnitelma sen varalle, että oireilu jatkuu kesän remonteista huolimatta. Seuran mielestä Helsingin tulisi myös tarkistaa yksityisen hoidon korvaamisperiaatteitaan, jotta yksityinen päivähoito saataisiin tasapuolisemmaksi julkiseen verrattuna.

Lue seuran päiväkoti- ja koulutyöryhmän valmistelema kirjelmä tästä Lauttasaari-Seuran_kannanotto_päiväkoti-_ja_koulutiloihin.pdf

HSL: Maksut nousevat, vyöhykkeet muuttuvat

Uudet vyöhykkeet HSL

 

Uudessa mallissa Helsingin seutu on jaettu neljään vyöhykkeeseen, jotka piirtyvät noin 10 kilometrin levyisiksi kaariksi Helsingin keskustan ympärille. Lauttasaaresta keskustaan maksava joutuu ostamaan A-B vyöhykkeiden lipun. Sen kertamaksun hinnaksi on suunniteltu 2,8 euroa. Nykyinen hinta on 2,2 euroa.

Lue lisää tästä:

https://www.hsl.fi/uutiset/2018/hsl-uudistaa-liput-ja-vyohykkeet-vuoden-2019-alussa-15345

 

Suuri vaakunavaali – näin äänestät

vaakunat3

Lauttasaari-Seuran hallitus tarttui sille ehdotettuun ideaan Lauttasaaren omasta vaakunasta, jotta saari saisi tunnuksen. Nyt saarelaiset voivat äänestää neljästä vaakunaehdokkaasta suosikkiaan. Ne esitellään tänään Lauttasaari-lehdessä.

Vaakunalla halutaan kertoa Lauttasaaren ainutlaatuisuudesta ja ominaispiirteistä sekä lisätä saarelaisten yhteenkuuluvuutta. "Miksei kaupunginosallakin voisi olla omaleimaista paikallista identiteettiä vahvistavaa vaakunaa, sillä onhan kaupungilla ja valtiollakin sellaiset", vaakunaidean esittänyt Juha Beurling toteaa.

"Vaakunalla voimme ilmaista olevamme ylpeitä asuinalueestamme ja että haluamme pitää huolta siitä", sanoo Lauttasaari-Seuran puheenjohtaja Katri Penttinen.

Lauttasaari-Seura pyysi vaakunaehdotuksia tunnetulta heraldiselta taiteilijalta Reijo Helläkoskelta. Ehdotuksia symboleiksi pyydettiin useilta henkilöiltä. Esiraatina oli seuran hallitus.

Joutsen ja tiira (oheiset ehdotukset A,B ja C) kuvaavat Lauttasaaren runsasta merilinnustoa. Ruori (A, B) kuvastaa saaren lukuisia veneitä ja lautta (D) saarelle nimen antanutta lauttaa. Kolmivuori (D). kuvaa saaren kolmea osa-aluetta Kotkavuorta, Vattuniemeä ja Myllykalliota. Aallot ja meri (A, B, C, D) kuvastavat saaren keskeisintä elementtiä.

Vaakuna rekisteröidään Suomen Heraldisen seuran vaakunarekisteriin. Sen käyttöoikeuden haltijaksi tulee Lauttasaari-Seura, joka voi tehdä vaakunasta myyntiin vaikkapa pinssejä, isännänviirejä, pöytäviirejä tai lippuja. Myös julkisessa tilassa kuten Lauttasaaren sillalla vaakuna voisi toivottaa asukkaat ja vierailijat tervetulleiksi.

Näin äänestät

Vaakunan valitaan saarelaisten äänestyksen perusteella kuvissa olevista vaihtoehdoista A-D. Äänestää voi joko alla olevasta linkistä tai Lauttasaari-lehdessä olevalla lipukkeella. Ensimmäisen kierroksen äänestysaika päättyy 14.6.2018 klo 16.

Jos ensimmäisellä äänestyskierroksella mikään ehdotus ei saa yli puolta äänistä, järjestetään toinen äänestys kahden eniten ääniä saaneen ehdotuksen kesken. Se on tarvittaessa 21.- 30.6. Finalistit julkaistaan Lauttasaari-lehden 21.6. ilmestyvässä numerossa. Saarelaisten valitsema vaakuna julkistetaan Lauttasaari-päivän katujuhlassa 1.9.

Äänestää voit tästä linkistä https://goo.gl/forms/NgtCNDd560qy5ESa2 Nettiäänestys vaatii kirjautumisen.

Kurkista kartanoon ja Punaiseen Huvilaan!

Koneen säätiö järjestää Kurkista kartanoon -tapahtuman 8. kesäkuuta, jolloin pääsee myös tutustumaan Punaiseen Huvilaan ja Lauttasaari-Seuran tiloihin. Lauttasaari-Seuran hallituksen väkeä on tavattavissa klo 15-19 ja Lauttasaari-lehden päätoimittaja ja toimittaja ovat tavattavissa klo 15-17. Tervetuloa juttelemaan!

Lauttasaari-Seura päivystää yläkerran toimistonsa lisäksi esteettömässä alakerran yhteisötilassa, jossa esitetään nonstoppina Lauttasaaren Säätiön tuottamaa, 60-luvulla koostettua sympaattista elokuvaa Lauttasaaren muuttumisesta huvilasaaresta kaupunginosaksi.

Katujuhla taas Tallbergin puistotiellä

 

Katujuhlat tunnus 08052018 vaaka

Viime vuoden Lauttasaari-päivien katujuhla oli menestys. Niinpä ne pidetään tänäkin vuonna syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Tallbergin puistotiellä, josta se levittäytyy Shellin puistoon asti. Myös tänä vuonna Muumit viihdyttävät lapsia ja lapsenmielisiä, Vicky Rostikin tulee rokkaamaan lavalle ja katu-ruokaa on tarjolla enemmän kuin viime vuonna. Koko ohjelma julkistetaan pian. Myös ständit ja kirpputoripaikat tulevat piakkoin myyntiin. Lisätietoja esittelypaikoista saat jo nyt osoitteesta info @ lauttasaari.fi. Pistä 1.9. jo kalenteriin!

Alakategoriat