HSL: Maksut nousevat, vyöhykkeet muuttuvat

Uudet vyöhykkeet HSL

 

Uudessa mallissa Helsingin seutu on jaettu neljään vyöhykkeeseen, jotka piirtyvät noin 10 kilometrin levyisiksi kaariksi Helsingin keskustan ympärille. Lauttasaaresta keskustaan maksava joutuu ostamaan A-B vyöhykkeiden lipun. Sen kertamaksun hinnaksi on suunniteltu 2,8 euroa. Nykyinen hinta on 2,2 euroa.

Lue lisää tästä:

https://www.hsl.fi/uutiset/2018/hsl-uudistaa-liput-ja-vyohykkeet-vuoden-2019-alussa-15345

 

Suuri vaakunavaali – näin äänestät

vaakunat3

Lauttasaari-Seuran hallitus tarttui sille ehdotettuun ideaan Lauttasaaren omasta vaakunasta, jotta saari saisi tunnuksen. Nyt saarelaiset voivat äänestää neljästä vaakunaehdokkaasta suosikkiaan. Ne esitellään tänään Lauttasaari-lehdessä.

Vaakunalla halutaan kertoa Lauttasaaren ainutlaatuisuudesta ja ominaispiirteistä sekä lisätä saarelaisten yhteenkuuluvuutta. "Miksei kaupunginosallakin voisi olla omaleimaista paikallista identiteettiä vahvistavaa vaakunaa, sillä onhan kaupungilla ja valtiollakin sellaiset", vaakunaidean esittänyt Juha Beurling toteaa.

"Vaakunalla voimme ilmaista olevamme ylpeitä asuinalueestamme ja että haluamme pitää huolta siitä", sanoo Lauttasaari-Seuran puheenjohtaja Katri Penttinen.

Lauttasaari-Seura pyysi vaakunaehdotuksia tunnetulta heraldiselta taiteilijalta Reijo Helläkoskelta. Ehdotuksia symboleiksi pyydettiin useilta henkilöiltä. Esiraatina oli seuran hallitus.

Joutsen ja tiira (oheiset ehdotukset A,B ja C) kuvaavat Lauttasaaren runsasta merilinnustoa. Ruori (A, B) kuvastaa saaren lukuisia veneitä ja lautta (D) saarelle nimen antanutta lauttaa. Kolmivuori (D). kuvaa saaren kolmea osa-aluetta Kotkavuorta, Vattuniemeä ja Myllykalliota. Aallot ja meri (A, B, C, D) kuvastavat saaren keskeisintä elementtiä.

Vaakuna rekisteröidään Suomen Heraldisen seuran vaakunarekisteriin. Sen käyttöoikeuden haltijaksi tulee Lauttasaari-Seura, joka voi tehdä vaakunasta myyntiin vaikkapa pinssejä, isännänviirejä, pöytäviirejä tai lippuja. Myös julkisessa tilassa kuten Lauttasaaren sillalla vaakuna voisi toivottaa asukkaat ja vierailijat tervetulleiksi.

Näin äänestät

Vaakunan valitaan saarelaisten äänestyksen perusteella kuvissa olevista vaihtoehdoista A-D. Äänestää voi joko alla olevasta linkistä tai Lauttasaari-lehdessä olevalla lipukkeella. Ensimmäisen kierroksen äänestysaika päättyy 14.6.2018 klo 16.

Jos ensimmäisellä äänestyskierroksella mikään ehdotus ei saa yli puolta äänistä, järjestetään toinen äänestys kahden eniten ääniä saaneen ehdotuksen kesken. Se on tarvittaessa 21.- 30.6. Finalistit julkaistaan Lauttasaari-lehden 21.6. ilmestyvässä numerossa. Saarelaisten valitsema vaakuna julkistetaan Lauttasaari-päivän katujuhlassa 1.9.

Äänestää voit tästä linkistä https://goo.gl/forms/NgtCNDd560qy5ESa2 Nettiäänestys vaatii kirjautumisen.

Kurkista kartanoon ja Punaiseen Huvilaan!

Koneen säätiö järjestää Kurkista kartanoon -tapahtuman 8. kesäkuuta, jolloin pääsee myös tutustumaan Punaiseen Huvilaan ja Lauttasaari-Seuran tiloihin. Lauttasaari-Seuran hallituksen väkeä on tavattavissa klo 15-19 ja Lauttasaari-lehden päätoimittaja ja toimittaja ovat tavattavissa klo 15-17. Tervetuloa juttelemaan!

Lauttasaari-Seura päivystää yläkerran toimistonsa lisäksi esteettömässä alakerran yhteisötilassa, jossa esitetään nonstoppina Lauttasaaren Säätiön tuottamaa, 60-luvulla koostettua sympaattista elokuvaa Lauttasaaren muuttumisesta huvilasaaresta kaupunginosaksi.

Katujuhla taas Tallbergin puistotiellä

 

Katujuhlat tunnus 08052018 vaaka

Viime vuoden Lauttasaari-päivien katujuhla oli menestys. Niinpä ne pidetään tänäkin vuonna syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Tallbergin puistotiellä, josta se levittäytyy Shellin puistoon asti. Myös tänä vuonna Muumit viihdyttävät lapsia ja lapsenmielisiä, Vicky Rostikin tulee rokkaamaan lavalle ja katu-ruokaa on tarjolla enemmän kuin viime vuonna. Koko ohjelma julkistetaan pian. Myös ständit ja kirpputoripaikat tulevat piakkoin myyntiin. Lisätietoja esittelypaikoista saat jo nyt osoitteesta info @ lauttasaari.fi. Pistä 1.9. jo kalenteriin!

Saaren sotahistoria kiinnosti

Historia

 

Saaren sotahistoria kiinnosti. Lauttasaari-Seuran järjestämällä sotahistoriakierroksella oli lauantaina 6. toukokuuta miltei kahden komppanian verran yleisöä. Oppaina toimivat Lauttasaari-Seuran historiatyöryhmän Ville Elomaa, Kari Kemppinen ja Antti Matilainen.

Lauttasaaren rantatalkoot 19.5.18

 

Larun rantatalkoot lauantaina 19.5. klo 10-13
Koko saari liikkeelle ja osallistumaan saaren siivoustalkoisiin! Talkoopisteistä saa ohjeita ja välineitä siivoukseen. Siivouksen jälkeen yhden maissa on talkooväelle Kasinonrannassa tarjolla talkooeväitä ja lapsille ohjelmaa. Seuraa ilmoittelua Lauttasaari-lehdessä ja Facebookissa.

 

Sotahistoriallinen kävelykierros sunnuntaina 6.5.


Lauttasaari-Seuran historiatyöryhmä järjestää opastetun kävelykierroksen, jolla tutustutaan Lauttasaaren sotahistoriaan Krimin sodasta toiseen maailmansotaan. Parituntinen kierros tehdään Veijarivuoren- ja Särkiniemen puistomaisemissa ja kierroksen aikana poiketaan myös Särkiniemen ruutikellarissa. Kierros alkaa kääntöpaikalta Purjeentekijänkujan eteläpäästä klo 13.00. Oppaina toimivat Ville Elomaa, Kari Kemppinen ja Antti Matilainen. Ei ennakkoilmoittautumista.

Adressi terveiden koulutilojen puolesta

Myllykallion koulun ympärillä kuohuu. Vuonna 2015 tehdyissä tutkimuksissa löytyi viidestä luokkahuoneesta asumisterveysohjeen raja-arvot ylittävä pitoisuus mikrobeja. Kolmesta luokasta löytyi lisäksi sädesientä. Kohteet korjattiin, mutta sekä oppilaat että opettajat oireilevat edelleen.

Nyt useat lauttasaarelaiset toimijat, kuten koulun vanhempainyhdistys ja Lauttasaari-Seura ovat lähettäneet vaateen Helsingin kaupungille Myllykallion koulun sisäilmaongelmien korjaamiseksi. Sen lisäksi 21 koulun opettajaa on allekirjoittanut kirjelmän kaupungille, jossa toivotaan sen ottavan ongelman vakavasti ja tiedustellaan suunniteltuja ratkaisuja. 

 

Turvallisten koulutilojen puolesta on perustettu adressi. Käy allekirjoittamassa se täällä.

Seura ja lehti muuttivat Punaiselle Huvilalle

Lauttasaari-Seura ja Lauttasaari-lehti ovat muuttaneet takaisin Punaiselle Huvilalle. Alue on kuitenkin edelleen työmaata, joten toistaiseksi toimistolla ei ole päivystystä. Yhteydenotot meilitse ja puhelimitse.

Päiväkoti Telkkä muuttaa uuteen päiväkoti Lauttasaareen

pk Telkka

Päiväkoti Telkän vanhemmille ilmoitettiin päiväkodin siirtymisestä päiväkoti Lauttasaareen Isokaarelle keväällä 2019. Maanantaina 12.3. tullut uutinen aiheutti suurta hämmennystä. Mitä? Miksi? Saarellahan on huutava pula päiväkotipaikoista.

Keskustelu pk Telkän ja tulevan pk Lauttasaaren johtajan Pia Kingon kanssa selvitti hieman tilannetta. Telkkä on väliaikainen ja kaupungille kallis paviljonkirakennus. Paviljongeista pyritään tietoisesti eroon, kunhan paikkatilanne sen sallii. Telkkä on syksyllä 2018 toiminut sen 5 vuotta, miksi aikaa se oli alunperin suunniteltu. Lopullista päätöstä, milloin Telkkä sulkeutuu ja rakennus puretaan ei ole kuitenkaan tehty, vaan alueen kokonaispaikkatilannetta tarkkaillaan.

Nykyiset Telkän ryhmät kuitenkin siirretään uuteen pk Lauttasaareen, kun sen tilat ovat valmiina. Siirto pk Lauttasaareen tapahtuu näillä näkymin kevään 2019 aikana. Mikäli rakennustyöt viivästyvät myös siirtoa myöhäistetään. Mitä Telkän rakennukselle tapahtuu siirron jälkeen tai tuleeko sinne muita ryhmiä on vielä avoinna. Tästä päätös tehdään ensi syksyn ja talven aikana alueen kokonaistilanteen perusteella.

Pk Lauttasaari on uusi Isokaarelle valmistuva 250 lapsen yksikkö. Päiväkodin on kerrottu valmistuvan vuodenvaihteen 2018/2019 tietämillä. Tarkkaa päivämäärää ei kuitenkaan ole vahvistettu, ettei mahdollisista myöhästymisistä aiheutuisi päivähoitoa aloittaville perheille kohtuutonta vaivaa. Tällä hetkellä seurataan rakennustöiden etenemistä. Kesän jälkeen alkusyksystä alkaa tarkempi suunnittelu aloitusajankohdasta. Pk Lauttasaaren pihatöiden viimeistelyä päästään näillä näkymin tekemään vasta sulanmaan aikaan keväällä/kesällä 2019, mikä voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon lapsia päiväkodissa voi olla alkukeväällä 2019. Pk Lauttasaaressa on monipuoliset tilat toteuttaa laadukasta varhaiskasvatusta. Sen tilat halutaan mahdollisimman laajaan käyttöön heti, kun tilat sen sallivat.

Päiväkodinjohtaja Pia Kingo painottaa, että vaikea hoitopaikkatilanne on tiedossa. Tarkoitus on, että pk Lauttasaaren valmistumisen jälkeen paikkatilanne saarella helpottuisi. Hän painottaa, että pk Lauttasaaressa tulee löytymään paikkoja uusille lapsille, eikä sitä tulla täyttämään ainoastaan vanhoista päiväkodeista siirtyvillä lapsilla. Mikäli pk Lauttasaari täyttyy ja enemmän lapsia olisi tulossa, niin Telkän rakennus voidaan mahdollisesti säilyttää päiväkotikäytössä.  Päätös Telkän purkamisesta tehdään myöhemmin.

Telkän tiloissa on tehty sisäilmatutkimuksia, mutta niiden tuloksista ei ole tullut vielä tietoa. Päätös siirrosta ei ole sidoksissa sisäilmatilanteeseen.

Eteläisen varhaiskasvatusalue 2., johon Lauttasaari kuuluu, aluepäällikkö Kirsi Mustila on lomalla tämän viikon, joten hänen kommentti pitkäaikaiseen paikkamäärään ja Telkän sulkemiseen saadaan vasta ensi viikolla. Seuran päiväkoti ja koulutyöryhmä tulee käymään KASKO:N (kasvatus ja koulutus lautakunnan) kanssa paikkatilannetta läpi kevään aikana. Pyrimme vaikuttamaan ettei Telkkää suljettaisi ennen kuin Pk Lauttasaaren vaikutukset paikkatilanteeseen ovat näkyvissä ja Vattuniemen uudet kaavoitussuunnitelmat huomioitu laskelmissa. 

Alakategoriat