Tuorein tieto kaavoituksesta

Täpät2

Tule Lauttasaaren kaavoitusiltaan kuulemaan tuoreimmat kaavoitusta koskevat uutiset torstaina 14.9.2017 klo 18 - 20 Lauttasaaren yhteiskoulun Julius-salissa, osoite Isokaari 19.

Tilaisuudessa apulaispormestari Anni Sinnemäki ja Lauttasaaren ja Koivusaaren kaavoituksesta vastaavat virkamiehet kertovat tilanteesta ja vastaavat kysymyksiin

  • miten etenevät Koivusaaren ja Lohiapajalahden asemakaavat
  • miten yleiskaava muuttaa Lauttasaarta
  • mikä on Länsiväylän tilanne ja muuttaako mahdollinen keskustatunneli suunnitelmia
  • miten uuden alakoulun ja päiväkotien rakentaminen etenee
  • minne on tulossa uusia rakennuskohteita.

Tilaisuuden järjestävät Helsingin kaupunkiympäristön toimiala ja Lauttasaari-Seura.

Lauttasaari-Seura keräsi tietoa saarelaisten lempipaikoista. Kuvan kartassa katujuhlassa 2.9.2017 tehdyt merkinnät. 

Lauttasaaren kaavaillassa paljon uutta tietoa ja aikatauluja

 

Vattuniemi käyttötark kuva

Lauttasaaren kaavaillassa ilmeni, että Vattuniemenkuja 4:n nykyinen rakennus puretaan ja sen tilalle rakennetaan uusi rakennus koulua ja päiväkotia varten. Kohteen kaava muutetaan yleisten rakennusten kortteliksi 590 oppilaan koululle ja 210 hoitopaikan päiväkodille. Asemakaavan muutos pyritään käsittelemään siten, että rakennustyöt aloitettaisiin jo kesällä 2018. Valmista pitäisi olla 2019-2020 vuoden vaihteessa. Nykyisen rakennuksen purkulupa on jo vetämässä.
 
Vattuniemeen laaditaan yhtenäiset suunnitteluperiaatteet, koska alueen useat kiinteistöt ovat tehneet käyttötarkoituksen muutoshakemuksen ja vireillä on useita rakennusten korotushankkeita. Hankkeiden osoitteet löytyvät liitteenä olevasta aineistosta.
 
Suunnitteluperiaatteista järjestetään ideointityöpaja asukkaille ja muille osallisille 11.10.2017. Periaatteet on tarkoitus tuoda kaupunkiympäristölautakuntaan maaliskuussa 2018. Periaatteissa käsitellään kaikki Vattuniemen kehittämisen ja tulevan asemakaavoituksen peruslinjaukset.

Katajaharjun ja Lauttasaaren lounaisosan rakennuskieltoa jatkettiin elokuussa kahdella vuodella. Lautakunta edellytti, että kahden vuoden kuluessa alueelle laaditaan yhtenäiset periaatteet rakennusten korottamiselle ja täydennysrakentamiselle ja arvokkaiden kohteiden suojelulle. Alueelle tehdään uusi asemakaava ja sen ehdotus on tarkoitus tulla käsittelyyn vv. 2020 – 2021.
 
Koivusaaren asemakaava ehdotus on tarkoitus valmistua joulukuussa 2018 ja tarkistettu asemakaava elokuussa 2019.
 
Yleiskaavan toteuttamissuunnitelmaan ei ole tämän hetken tiedon mukaan tulossa Länsiväylän bulevardisointi.
 
Kaavaillan järjestivät Lauttasaari-Seura ja Helsingin kaupunkiympäristötoimiala. Tilaisuudessa apulaispormestari Anni Sinnemäki kertoi valtuustostrategiasta.  Paikalla oli kuusi virkamiestä asemakaavoituksesta ja yksi tilapalveluista. Koivusaari-Lauttasaari tiimipäällikkö Mikko Reinikaisen pitämä esitys löytyy tästä: LAUTTASAARI-Seuran_tilaisuus_14.9.2017.pdf

Katujuhla oli menestys

IMG 4340

 

Lauttasaari-päivän katujuhla kokosi Tallbergin Puistotielle päivän aikana vähintään 5000 kävijää.

Lauttasaari juhlii - kirjallisuusilta 30.8.

Kirjailijatilaisuus kuva

Lauttasaari juhli - Drumsö firar Suomi 100- hankkeen elokuun teema on kirjallisuus. Elokuun 30. päivä Lauttasaaren kirjastossa  saaren oman kirjailijat kertovat kirjoistaan. Kuulemme, onko asuinympäristö antanut innoitusta kirjoihin ja miten he kokevat elämänsä saarella. Haastattelijana Hilkka Kotkamaa. Myös yleisö saa esittää kysymyksiä.

Mukaan ovat lupautuneet jo kirjailijat Benita Ahlnäs, Michel Ekman, Laura Honkasalo, Janne Kuusi, Pirkko Lindberg, Elina Mead, Outi Pakkanen ja pari muutakin. Siis aikamoinen kattaus maamme eturivin kirjailijoita.

Tervetuloa Lauttasaaren kirjastoon keskiviikkona 30. elokuuta kello 18.

Lauttasaaren katujuhlan ohjelma on julkistettu

Katujuh

Katujuhlassa on tarjolla ohjelmaa ja tekemista koko päiväksi, löydä tästä sinua kiinnostavat asia. Päälavalla esiintyvät mm. Muumit ja heitä pääsee halailemaan. Illalla on musiikkia moneen makuun ja alueella voi tanssahdellakin. Päivällä klo 12 - 16 tapahtuma-alueelle tulee yli 40 lauttasaarelaista yhteisöä ja yritystä esittäytymään ja hekin järjestävät erilaista toimintaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Katuruokaa on tarjolla koko päivän, illan musiikista voi nauttia myös omien eväiden kera.

Ohjelma päälavalla

12.00  Tapahtuman avaus Lauttasaari-Seuran puheenjohtaja Katri Penttinen

           kaupungin tervehdys pormestari Jan Vapaavuori

12.15  Lauttasaaren Musiikkiopiston oppilaat esiintyvät

12.45  Benny Törnroos ja Muumit

13.30  Koneen Säätiön yliasiamies Anna Talasniemi  ja Naapurihmasto -hankkeen taiteilijat kertovat suunnitelmistaan

13.40  Lauttasaaren Laulajat

14.00  Larun Kymppi -juoksun lähtö Pajalahden venesatamasta

14.00  Voimistelu- ja urheiluseura Elise

14.10  Laulava Puutarhuri Mikko Lagerström & hanuristi

14.30  Jazz-Session Band

14.50  Larun Kympin palkintojen jako

15.00  Stadin juhlaorkka

16.00  DJ viihdyttää

17.00  Apulaispormestari Nasima Razmyarin tervehdys

17.10  Lauttasaaren orkesteri

17.30  Viktor Klimenko & Benjamin Roth

17.50  Kisa-Siskojen taukojumppa

18.00  Laramie -yhtye tanssittaa

18.40  Jazz-Session Band

19.00  Johanna Försti & Laramie

Lavaohjelman juontajat Taru Valkeapää, Marianne Heikkilä, Ari Kajander

 

Ohjelmaa tapahtuma-alueella klo 12-16

Yritysten ja yhdistysten toiminnan esittelyä

Poniratsastusta (Ruoholahden kauppakeskus)

Toimintarata lapsille (Lastenliitto)

Lätkän lämäyspiste (Kiekko-Tiikerit)

Käsipallon heittoa (Dicken)

Keppihevosrata (Lauttasaaren Yrittäjät) Muistakaa ottaa omat kepparit mukaan!

Kuvataidetyöpaja (Lauttasaaren MLL)

Kirpputori

Muutokset ohjelmaan mahdollisia. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Tulosta ohjelma tästä Katujuhlat_17_ohjelma_FINAL.pdf . Tapahtuma-alueen kartan saat tästä Katujuhlat_Tallbergin_puistotie_tapahtuma-alue.pdf

 

Lauttasaari-Seura ry

Lauttasaari juhlii -  Drumsö firar                                                                                                                                                                                                                                                           

Lauttasaari-päivät lähestyy!

Tallbergin puistotie

 

Enää kuukausi Lauttasaari-päiviin!

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Lauttasaari-päivien pääjuhla siirtyy Kasinonrannasta Tallbergin puistotielle. Lauantaina 2.9. katujuhla valtaa puistotien liikenneympyrästä Haahkatien risteykseen, ja luvassa on paljon ohjelmaa koko perheelle.

Lauttasaari-päivien katujuhla on leppoisa kaupunginosatapahtuma, jossa on paljon ohjelmaa kaikenikäisille: saarelaisten yritysten ja järjestöjen toiminnan esittelyä, kirpputori, poniratsastusta, Larun Suurin Piknik, street food -myyntiä ja Larun Kymppi -juoksu.

Monipuolisesta liveohjelmasta vastaavat tänä vuonna muun muassa Johanna Försti, Lauluolohuoneen jazzorkesteri, Benny Törnroos ja Muumit sekä Stadin Juhlaorkesteri.

Yksityishenkilöiden kirpputoripaikoille ei ennakkoilmoittautumista. Yritykset ja yhteisöt voivat tiedustella myynti- ja esittelypaikkoja seura @ lauttasaari.fi

Nähdään Lauttasaari-päivillä!

Varaa esittelypaikka Lauttasaari-päiville

6

Lauantaina 2. syyskuuta Tallbergin puistotie Haahkatiestä liikenneympyrään muuttuu katujuhla-alueeksi ja luvassa on paljon ohjelmaa koko perheelle. Katu täyttyy saarelaisista, joten yrityksillä ja yhdistyksillä on mainio tilaisuus tulla esittelemään toimintaansa.

Lauttasaari-päivien myynti-/esittelypaikkojen varaaminen yrityksille ja yhdistyksille alkaa elokuun alussa. Tervetuloa mukaan!

Katujuhlat Tallbergin puistotiellä on leppoisa kaupunginosatapahtuma, jossa on paljon ohjelmaa kaikenikäisille: saarelaisten yritysten ja järjestöjen toiminnan esittelyä, kirpputori, poniratsastusta, lasten toimintarata, street foodia ja Larun Kymppi. Ja tietysti monipuolista liveohjelmaa on luvassa koko päiväksi.

Yksityishenkilöiden kirpputoripaikoille ei ole ennakkoilmoittautumista.

Nähdään Lauttasaari-päivillä!

Kirjaston tontille kaavamuutos monitoimitaloa varten

Kaavamuutos kirjaston tontti

Helsinki on käynnistänyt asemakaavan muutoksen, jotta Lauttasaaren kirjaston tontille voitaisiin tulevaisuudessa rakentaa monitoimitalo. Uudessa rakennuksessa voisi olla koulu, päiväkoti, kirjasto ja nuorisotiloja. Rakennuksen suunnittelua ei ole vielä aloitettu ja rakentamisen ajankohta ja vaiheistus on auki. Kaavamuutoksesta voi jättää mielipiteen viimeistään 30.6.2017.

Kaupunki perustelee kaavamuutosta sillä, että Lauttasaaressa on asukasmäärän kasvaessa ja väestörakenteen muuttuessa tarve uusille koulu- ja päiväkotitiloille. Tavoitteena on suunnitella Lauttasaareen keskeisesti sijaitseva uusi julkinen rakennus, joka palvelisi saaren asukkaita monipuolisine toimintoineen sekä päivä-, että iltakäyttöä. Asemakaavan muutos koskee nykyistä Lauttasaaren kirjaston tonttia osoitteessa Pajalahdentie 10 sekä osittain Pajalahden puistoaluetta.

Puistossa on tällä hetkellä tilapäinen päiväkoti, joka poistuu kun korvaavia uusia tiloja saadaan rakennettua. Kirjastolle ja nuorisotalolle järjestetään tarvittavat väistötilat rakentamisen aikana. Rakennuksen kokonais-pinta-ala olisi n. 8 500 k-m2, josta peruskoulun ala-asteen ja päiväkodin osuus on n. 6 300 k-m2. Ala-aste on mitoitettu n. 600:lle 1-6-luokkalaiselle.

Kaupunkisuunnitteluviraston mukaan suunnittelun ja rakentamisen aikataulu riippuu Lauttasaaren palveluverkon kehittymisestä lähivuosina ennen kaikkea koulu- ja päiväkotitilojen osalta.

Aikatauluun vaikuttanee se, että Lauttasaaressa on vireillä myös hanke siitä, että Vattuniemenkuja 4:n toimistorakennus saneerattaisiin koulu- ja päiväkotitiloiksi. Virastopäällikkö hyväksyi tätä tonttia koskevan asemakaavasta poikkeamishakemuksen 17.5.2017. Päätös ei kuitenkaan ole vielä valitusajan takia lainvoimainen.

Kirjaston tonttia koskeva osallistumis- ja arviointisuunnitelma tässä Osallitumis-_ja_arviointisuunnitelma_1307-00-17.pdf

Uudenlainen Lauttasaari-päivä 2.9.2017

Katujuh

Lauttasaari-päivän tapahtumat siirtyvät tänä vuonna Kasinonrannasta Tallbergin Puistotielle. Ohjelma jatkuu illalla Lauttasaari juhlii - Suomi 100 – Drumsö firar -vuoden pääjuhlana. Saarelaisten omaan katujuhlaan voi tulla piknikille, tanssimaan tai kuuntelemaan hyvää musiikkia.

Lauttasaari-päivät ovat aina syyskuun ensimmäisenä lauantaina. Tänäkin vuonna toimintaa on kaikenikäisille. Päivällä saarelaiset yhteisöt esittelevät toimintaansa. Paikalle tulevat myös Muumit ja lapsille on tarjolla myös perinteisesti poniajelua. Näyttelyt ja kirpputori avautuvat klo 12. Iltajuhla alkaa klo 17 ja jatkuu klo 20 saakka. Päivän ohjelmasta vastaa tänäkin vuonna Lauttasaari-Seura.

Lauttasaari-Seuran on saanut kaupungilta luvan sulkea Tallbergin Puistotie, jotta iltajuhlasta voidaan tehdä kaikkien lauttasaarelaisten yhteinen katujuhla. Siellä voi olla piknikillä ja tanssia. Iltajuhla rakennetaan yhdessä saarelaisten yhteisöjen kanssa. Tapahtuma päivällä ja illalla on maksuton.

Päivän aikana juostaan myös perinteinen Larun 10. Tapahtumapaikan muutoksesta johtuen sen lähtö ja maali ovat Pajalahden venesatamassa.

Näytteilleasettajien ilmoittautumiset tulee lähettää osoitteeseen: seura@lauttasaari.fi. Kirpparille voi tulla ilman ennakkovarausta, niiden maksu (8 e aikuiset /4 e lapset) mukaan käteisenä.

Tapahtumaan tarvitaan runsaasti vapaaehtoisia henkilöitä mm. liikenteen ohjaukseen, muuhun opastukseen, kalusteiden siirtämiseen ja paikan koristeluun. Lauttasaari-päivien työryhmä kutsuu kaikki kiinnostuneet mukaan talkoisiin, ota siis yhteyttä seura@lauttasaari.fi. Tehdään yhdessä hienot saaren omat Suomi 100 -juhlat.

 

 

 

 

 

Lauttasaaren silta korjaukseen, nostot loppuvat

silta2

Lauttasaaren silta peruskorjataan vuonna 2019. Yleisten töiden lautakunta päätti 9.4., että korjauksen yhteydessä sillan nosto-osa suljettaisiin pysyvästi eikä siltaa enää voisi avata. Lopullisen päätöksen asiasta tekee kaupunginhallitus.

Sillan nostaminen halutaan lopettaa, koska se on kallista ja tarpeetonta. Vuosittain nostokertoja on alle kymmenen. Pääasiallinen käyttö on koskenut ruoppauskaluston, saaristotankkereiden sekä juhannusristeilyjen pääsyä Seurasaaren selälle. Nostoihin liittyvät vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat olleet noin 15 000‒20 000 euroa. Suurin osa lausuntojen antajista kannatti noston lopettamista. Saaristolaivuriyhdistys halusi jatkaa nostamista. Liikuntavirasto katsoi, että sulkemisen yhteydessä katoaa osa helsinkiläistä merenkulkuhistoriaa.

Yleisten töiden lautakunta oli kiinnostunut myös Lauttasaari-Seuran mielipiteestä. Lautakunta esitti päätöksessään pohdittavaksi, olisiko sillan valvomo ja konetilat mahdollista museoida Lauttasaari-seuran ehdotuksen mukaisesti. Nostojen lopettamista Seura ei vastustanut.

Kuva sillan valvomosta. Kuva Ville Elomaa

Alakategoriat