Tapahtumat
Time27.-30.8.

Elämänlanka - yhteisötaideteostyöpaja alkaa

460021E_blo.jpgKuvataiteilija Kaisu Koivisto toteuttaa elokuun lopussa yhteisötaideteoksen Elämänlanka - Lifeline, joka on osa LARU15 ympäristötaidenäyttelyä Helsingin Lauttasaaressa. Elämänlangan lähtökohtana on tapahtuma, joka liittyy Lauttasaaren historiaan ja toisen maailmansodan jälkeiseen niukkuuden aikaan, pulavuoteen 1946:

UNICEFin edeltäjä, YK:n hätäapu- ja jälleenrakennusjärjestö UNRRA (The United Nations Relief and Rehabilitation Administration) toimitti erän lastenvaatteita Lapissa asuville lapsille vuonna 1946. Vaatteita kuljettanut laiva SS Lord Delaware ajoi miinaan ja vahingoittui pahoin Tanskan salmissa. Kahden kuukauden kuluttua laiva nostettiin ja hinattiin Helsinkiin. Märät vaatteet osoittautuivat käyttökelpoisiksi. Niiden kuivattamiseksi tarvittiin mittava operaatio, johon osallistui neljänkymmenen hengen ryhmä. Märät vaatteet kuivattiin Helsingin Lauttasaaressa. Kuivaamista varten saarelle viritettiin kymmenen kilometriä pyykkinarua - tämä oli epävirallinen maailmanennätys.

Lähde: https://www.unicef.fi/koulut/globaalikasvatusmateriaalit/aamunavauksia/lapsen-oikeuksien-paivana/

Kaikki voivat osallistua Elämänlanka-yhteisötaideteoksen tekemiseen solmimalla vapaamuotoisesti pyykkinarua maksuttomissa työpajoissa. Poikkea vaikka varttitunniksi ulkoilulenkin lomassa tai tule lasten, työkavereiden tai ystävien kanssa pariksi tunniksi. Työpajat ovat 27.- 30.8.2015 seuraavasti:

torstai 27.8. klo 15-19

perjantai 28.8. klo 15-19

lauantai 29.8. klo 12-16

sunnuntai 30.8. klo 12-16

Muut ajankohdat ovat mahdollisia sopimuksen mukaan. Ryhmille varauksesta oma työpaja-aika.

Työpajan ja teoksen sijaintipaikalle, Lauttasaaren Särkiniemeen, pääsee Itälahdenkadun päästä alkavaa kävelytietä pitkin seuraamalla valkoisella pyykkinarulla koristeltuja opasteita. Työpajan sisältö: Kaikki saavat käyttöönsä sen verran pyykkinarua kuin tarvitsevat. Siitä voi solmia, punoa, sormivirkata jne. oman maun mukaan. Nämä kaikki yhdistetään isommaksi kappaleeksi, tai vaikka pyykkinarulle roikkumaan. Tärkeintä on yhdessä tekeminen, yhdessä oleminen ja vuonna 1946 tapahtuneeseen vaatteidenkuivausoperaatioon tutustuminen.

"Haluan tämän teoksen myötä kiinnittää huomiota siihen, miten tärkeää on yhdessä tekeminen ja kanssaihmisten auttaminen ihan pienissäkin asioissa. Tapahtuma ei ole maailmanhistorian merkkipaalu, mutta kuitenkin kiinnostava luku Helsingin ja Suomen historiaa ja sitä, miten suomalaiset ovat raivanneet tiensä vaikeuksista kohti parempaa tulevaisuutta" Kaisu Koivisto kertoo teoksensa taustasta.

LARU15 Human Era – Ihmisen aika on kansainvälinen ympäristötaideprojekti luonnonsuojellulla Helsingin Lauttasaaren ranta-alueella. teokset ovat esillä 30.8.-4.10.2015. Avajaiset: 29.8.2015 klo 14 alkaen.

Tapahtuman järjestää taiteilijalähtöinen ja voittoa tavoittelematon helsinkiläinen yhdistys Taideyhdistys LARU ART ry, joka on toiminut vuodesta 2005 alkaen Helsingissä. http://www.laruart.com/fi/

Lisätietoja: http://lifelinelaru.blogspot.fi/ tai Kaisu Koivisto: kaisukk@yahoo.com p. 040-705 1908

www.kaisukoivisto.com

Teoksessa käytettävän pyykkinarun on ystävällisesti lahjoittanut Piippo Oyj.

Kuvan lähde: UNICEF/ HQ46-0021/Photographer Unknown